Volop innovaties op melkveebedrijf Noordzigt
Met Jos, Klaske en Trynke van Mts. Noordzigt nemen we plaats in de skybox boven de koeienstal. Met aan de ene kant zicht op de koeien en aan de andere kant weids uitzicht over Het Bildt, richting de Oudebildtdijk.
Innovatie
Sinds enkele weken staat er achter op het erf van Noordzigt een windmolen, hiermee wekken ze hun eigen energie op. Dit is niet de enige innovatie die ze de afgelopen tijd gedaan hebben. De laatste jaren is er veel geautomatiseerd en verduurzaamd in het bedrijf vertellen ze enthousiast. Er wordt gemolken met melkrobots en sinds vorig jaar hebben ze een automatisch voersysteem. Deze robot houdt zelf in de gaten hoeveel voer er nog voor de koeien ligt en vult dit meerdere keren per dag aan. “Misschien 100 boeren in Nederland hebben nu dit systeem”, zegt Jos. 1 à 2 keer per week vult Jos de voerblokken aan waarna de machine het voer zelf klaarmaakt.
De innovaties nemen veel werk uit handen. Hierdoor kan er meer aandacht worden besteed aan andere zaken, zoals de gezondheid van de koeien. Daarnaast hebben ze hierdoor tijd gecreëerd om bijvoorbeeld een melktap te maken aan huis. Hier kan een ieder voor een euro per liter verse melk halen. Kom het proeven!
Vrije keuze stal
Het rantsoen voor de koeien bij Noordzigt bestaat onder andere uit gras, maïs en ontsloten tarwe in combinatie met een brokjes. Het welzijn van de koeien staat bij Mts. Noordzigt hoog in het vaandel. Het grootste gedeelte van het jaar kunnen de koeien zelf kiezen om naar buiten te gaan. “Ik noem het ook wel een vrije keuze stal”, zegt Klaske. “De deuren staan altijd open. Elke dag wordt er een ander stuk gras voor de koeien afgezet, zodat ze elke dag vers gras hebben.”, vertelt Trynke. Bij warm weer kiezen de meeste koeien overdag binnen te blijven en in de avond en nacht te weiden. “Dit schijnt het natuurlijke dagritme van koeien te zijn”.
Maïsteelt
Samen met Jos nemen we een kijkje bij de maïs aan de Westerweg bij St. Jacob. De maïsplanten groeien nu snel. De planten zijn nu nog niet zo lang, maar over enkele weken is de maïs 2 meter hoog. “De maïs staat er goed voor. Een enkele plant mist, vermoedelijk door kraaien of muizen.” zegt Jos. De omstandigheden voor het maïs zaaien waren dit jaar goed in tegenstelling tot afgelopen jaar. “De eerste week van mei is deze maïs gezaaid. Wij hebben extra diep gezaaid en diep losgemaakt om meer schade van kraaien te voorkomen.”
Maïs in het rantsoen is voor Faassen een vaste keus. “Wij telen maïs omdat dit een stabiel gewas is met hoge energiedichtheid. Gras kan daar en tegen veel meer variëren in kwaliteit”. Jos zaait graag nieuwe maïsrassen. “De nieuwe rassen zijn vaak weer wat beter dan de bestaande”. Bij het kiezen van een ras let Jos het meest op de stevigheid van een ras. “Het waait hier vaak hard langs de kust en we willen voorkomen dat de maïs omwaait.”
Alle maïs die in (Noord-)Nederland wordt geteeld is voor veevoer, voornamelijk snijmaïs. De omstandigheden hier zijn niet goed genoeg om korrelmaïs of maïs voor menselijke consumptie te telen. “De maïs wordt hier niet rijp genoeg voor doordat het groeiseizoen hier korter is”, vertelt Jos. Bij het oogsten van de snijmaïs wordt de hele maïsplant gehakseld. Mts Noordzigt oogst deze maïs zelf in samenwerking met de broer van Jos. 3 Jaar geleden heeft Mts. Noordzigt een wedstrijd gewonnen met de hoogste VEM (energiewaarde) in zijn maïs.