Rode uien opladen bij Tineke Lootsma
De afgelopen weken is er enorm veel werk verzet op en om het land. Duizenden tonnen aan aardappelen en uien liggen weer in de schuren. Ook Tineke Lootsma is bezig met het binnenhalen van haar uien en laatste aardappelen.
In het zwad
Wanneer het loof bruin wordt en tegen de grond gaat liggen zijn de uien klaar om gerooid te worden. Met een rooimachine worden de uien uit de grond gehaald en terug op het land neergelegd, in het zogenoemde “zwad”. Vijf dagen voor het opladen heeft Tineke Lootsma haar rode uien laten rooien. Doordat de uien en het loof tijdens het rooien nog vochtig zijn, kunnen de uien niet direct de schuur in. Door de uien enkele dagen op het land te laten liggen drogen ze mooi op en zijn ze beter te bewaren.
Kwaliteit
Tineke is tevreden met haar uien dit jaar. “De echt grote uien missen waardoor het geheel fijner lijkt, maar toch zit 70% boven de 60mm (diameter)” vertelt Tineke. Ze verwacht een goede opbrengst, rond de 55 ton per hectare. “Door een zevendaags spuitschema heb ik de valse meeldauw er uit kunnen houden”. Een ziekte die kan zorgen voor flinke opbrengstderving. Tineke laat nog een monster van de uien nemen door George Pars graanhandel voor in de ‘Hotbox’. Hiermee kan over enkele weken een indicatie worden gegeven van de bewaarbaarheid.
Zes vrachten uien heeft Tineke al verkocht en worden rechtstreeks vanaf het land op vrachtauto’s geladen en naar de verwerker gebracht. Het andere deel wordt opgeslagen in de bewaarloods. Hier kunnen de uien tot ongeveer maart worden bewaard, afhankelijk van de buitentemperatuur en kwaliteit. Hoe lang Tineke de uien gaat bewaren weet ze nog niet. “Het verkoopmoment bepaal ik aan de hand van de berichten op de markt”. Haar doel is om de uien op het juiste moment te verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs.
Marktprijs
Rode uien telen sprak Tineke het meest aan. “De markt voor de rode uien is wat kleiner dan die van de gele uien en er zijn minder verwerkers die rode uien verwerken”. De marktprijs van de uien kan erg wisselen. Op het moment is de prijs van de rode ui rond de 18 cent en de gele ui 8 cent per kg. Gemiddeld ligt de prijs vaak tussen de 10 en 15 cent, echter zijn er ook grote uitschieters omhoog en omlaag. De uien op het juiste moment verkopen is de kunst. Aan het einde van het seizoen weet je pas of je het goed hebt gedaan.
Export
Commissionairs kopen de uien in bij de boeren voor de uienverwerkers. De verwerkers sorteren en verpakken de uien. De rode uien van Tineke zijn vorig jaar naar Italië geëxporteerd en de vrachten die ze nu heeft verkocht gaan naar Duitsland. Voor gele uien zijn West-Afrika en Groot-Brittannië de grootste afnemers. Tineke verwacht dat de export dit jaar wellicht meer regionaal zal zijn. “De transportkosten zijn hoog door het tekort aan containers”. De uien uit omringende landen importeren is mogelijk aantrekkelijker dit jaar.