Op pad met teeltadviseur Klaas
Voor deze editie zijn we opstap met Klaas de Boer, teeltadviseur bij George Pars Graanhandel BV. Als teeltadviseur begeleidt Klaas akkerbouwers bij de teelt van o.a. hun aardappelen, bieten, uien en granen. Met Klaas nemen we een kijkje in een perceel uien.
Droogte
De afgelopen weken was het droog in het veld. De gewassen kwamen lastig aan de groei. De harde korst heeft op veel percelen met uien en bieten voor opkomstproblemen gezorgd. Veel boeren hebben daarom hun uien en bieten beregend of geëgd om de korst te breken. Alles voor een zo goed mogelijke opkomst.
Veldinspectie
De lijnen van de uien worden zichtbaar in het veld. Door het veld loopt teeltadviseur Klaas de Boer. “Dit veld met uien is voor de helft geëgd en de andere helft niet”, vertelt Klaas. Bij het eggen is er met een machine langs de plantjes geschoffeld. Op dit perceel was er een korst waar de uien moeilijk doorheen kwamen. Door te eggen is de korst gebroken en is tegelijk het onkruid mechanische bestreden. De verschillen tussen de twee helften is goed zichtbaar. In de niet geëgde helft, wordt onder de grond geregeld gekiemd zaad gevonden dat nog niet door de korst is. Eggen was hier een goede keus voor de opkomst (zie foto). “De uien op het geëgde gedeelte staan er een stuk beter voor met minder onkruid”, concludeert Klaas.
Voorjaars hectiek
Zowel voor de boer als voor de adviseur is het voorjaar een hectische periode. In het voorjaar maken de adviseurs heel wat kilometers om alle klanten goed van dienst te zijn. Klaas gaat de hele week de velden af om de stand van de gewassen te bekijken en advies te geven op het gebied van onkruidbestrijding, bemesting en monitoren van insecten en ziekten. “In het voorjaar zijn de gewas erg jong/ gevoelig en moet je bijvoorbeeld met de onkruidbestrijding heel voorzichtig zijn zodat het gewas niet te beschadigd ”, aldus Klaas .
Klant contact
Veelal hebben de teeltadviseurs een jarenlange relatie opgebouwd met hun klanten. Zo komt Klaas bij een aantal akkerbouwers al meer dan 25 jaar. Zo weten de adviseurs precies op welke percelen wat speelt bijvoorbeeld qua onkruiddruk en bemesting. “Het begeleiden van de gewassen en het contact met de klant is het leukste van het vak. En houdt vaak meer in dan alleen advies geven over de gewassen”, aldus Klaas.
Toekomst
De laatste jaren is er veel aandacht voor de verduurzaming van de teelten. Vanuit de overheid komt er steeds meer regelgeving voor de verduurzaming, maar ook vanuit de omgeving wordt de maatschappelijke druk hoger. Ook de teeltadviseur speelt hier een belangrijk rol bij. “Bij Pars zijn we veel bezig met het verduurzamen van de teelten”, vertelt Klaas. Bijvoorbeeld door middelen in te zetten met een zo gunstig mogelijk milieu profiel. Daarnaast kijken we hoe we sensoren kunnen gebruiken in de advisering (zie foto). Bijvoorbeeld om het optimale toepassingsmoment van middelen te bepalen, maar ook om ziekten en plagen eerder te signaleren.