Herfstwerkzaamheden in volle gang bij Mts. v/d Werff
Enkele weken geleden heeft Mts. van der Werff het eerste deel van zijn suikerbieten geoogst. Loonbedrijf AG de Vries uit de Westhoek rooit de suikerbieten voor van der Werff. Naast de drukte in de bieten was er afgelopen weken volop actie met zaaien van de wintertarwe en oogsten van de laatste aardappelen.
Bietencampagne
Half september is de “bietencampagne” van de Cosun Beet Company (suikerfabriek) weer begonnen. Het eerste deel van zijn suikerbieten heeft Ytzen Pieter afgeleverd, half november en rond de kerst staat hij ingepland om de rest te leveren. De suikerfabriek bepaald voor een ieder de afleverdata. De bieten moeten dan op een bult liggen, zodat een kraan ze op vrachtwagens kan laden om naar de fabriek in Groningen te transporteren. Deze leverdata zorgen voor een constante aanvoer in de fabriek. “Het nadeel van de vastgestelde datums is dat wij soms ook moeten bietenrooien als de omstandigheden niet ideaal zijn en het land nat is. Hierdoor komt er meer modder op de openbare weg, wat wel eens hinder geeft. Dit maken wij dan zo spoedig mogelijk schoon.” verteld Ytzen Pieter.
In de fabriek van de Cosun Beet Company wordt voor elke teler het gewicht en het suikerpercentage berekend. “Onze suikerbieten hadden 16,8% suiker deze eerste levering”, verteld Ytzen Pieter. Dit is ook ongeveer het gemiddelde van Nederland. In de fabriek worden de suikerbieten vervolgens gewassen, gesneden en gekookt. Uit het sap komen suikerkristallen, hiervan worden allerlei suikerproducten gemaakt. Het doel van Ytzen Pieter is om 17 ton suiker per hectare te halen. Een goede rassenkeuze is volgens hem belangrijk voor een goede bietenopbrengst. “Een zo zoet mogelijk ras zoek ik uit, daarnaast houd ik de nieuwste ontwikkelingen van rassen goed in de gaten. Ook selecteer ik op een ras die wij zo biologisch mogelijk kunnen telen, met een zo hoog mogelijke ziekteresistentie”.
Zaaigranen
Mts. van der Werff zaait direct na de bietenoogst de wintertarwe. George Pars Graanhandel schoont en ontsmet de tarwe vooraf. Het stro en de onkruidzaden worden uit de tarwe wordt gehaald en er wordt een beschermlaagje om de tarwe gebracht voor een betere opkomst. Door de granen al in de herfst te zaaien is het land bedekt tijdens de winter. Dit voorkomt uitspoeling van mineralen en bevorderd de groei in het voorjaar. Ook bij de rassenkeuze van de tarwe let Ytzen Pieter op de ziekteresistenties. Er zijn vele verschillende rassen met elk net andere eigenschappen. De ene heeft een iets betere opbrengst en de ander heeft een hogere resistentie tegen ziekten. Mts van der Werff vermeerderd ook zaaizaad voor George Pars Graanhandel. De opbrengst van deze tarwe wordt in de herfst dan weer gezaaid.
Organische mest
Tijdens de teelt van zijn gewassen gebruikt van der Werff voornamelijk organische mest. “Dit is het beginsel van onze voedselketen”. Dierlijke mest bindt zich aan de grond en komt langzaam vrij. Dit geeft tijd om mineralen op te nemen, legt Ytzen Pieter uit. Daarnaast stimuleert het ook het bodemleven, wat de kringloop ten goede komt. “Organische stof is de basis en kunstmest is voor de fine-tuning”. Als in de toekomst steeds meer gericht wordt op biologische akkerbouw is dierlijke mest noodzakelijk.