Bildtse maaltarwe voor Koopmans: Een lokale samenwerking
Op 4 december, vlak voor Sinterklaas, vond een uitzonderlijke overslag plaats bij Westra in Franeker. Het binnenvaartschip Nova Cura, onder het bevel van de Friese schipper Piet Sijbranda, werd geladen met Friese tarwe afkomstig van George Pars Graanhandel BV. De bestemming van de lading was Royal Koopmans in Leeuwarden, waar de tarwe verwerkt zal worden in hun producten.
Kwaliteitstarwe
Afgelopen zomer hebben boeren hun geoogste tarwe bij Pars in St. Jacob in opslag gebracht, waar de granen de afgelopen maanden in de loods bewaard werden. De granen zijn onder andere gecontroleerd op eiwitgehalte, valgetal en DON gehalte. Na een zorgvuldige analyse van verschillende monsters, werd er een deel goed genoeg bevonden door Koopmans om voor hun te gaan verwerken.
Op de gelukkig droge ochtend werd de tarwe uit de loods in St. Jacob geschept en per vrachtwagen naar Franeker gebracht, waar het vervolgens door Westra werd geladen in de Nova Cura om de reis naar Leeuwarden te maken. Bij Koopmans is de aanvoer ingericht per binnenvaartschepen en kunnen de schepen daarom ook efficiënt gelost worden via het water.
Bijzondere samenwerking
Bauke Wierda van Royal Koopmans en Jelte Pars waren dan ook beide even aanwezig om een kijkje te nemen bij het laden van het binnenvaartschip om dit toch wel bijzondere moment te aanschouwen. En tevens een korte check of alles goed verloopt. “Het is prachtig dat we dit als twee Friese bedrijven met elkaar kunnen realiseren,” zei Wierda trots. Een mooie lokale samenwerking in de landbouwsector. “De laatste keer dat dit gebeurde was in 2010,” voegde Pars eraan toe.
Zodra het schip eenmaal is aangekomen in Leeuwarden wordt bij Koopmans de tarwe uit de Nova Cura gezogen en verder getransporteerd naar de maalinstallaties van Royal Koopmans. Hier zal de tarwe worden gemalen tot meel, dat uiteindelijk zijn weg zal vinden naar de bakkerij. De Bildtse tarwe zal onder andere worden verwerkt in banket, biscuits en paneermeel.
Toekomstplannen
De hoop voor de toekomst is dat de kwaliteit van de Friese tarwe de komende jaren minstens zo goed blijft, of zelfs verbetert, zodat vaker gebruik gemaakt kan worden van deze samenwerking. Echter is dit zeer afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Voor zowel Pars als Koopmans is dit een mooi voorbeeld van een lokale samenwerking tussen twee Friese bedrijven.
Beide bedrijven hopen dat in de toekomst de Friese tarwe vaker zijn weg naar de bakker kan vinden. Deze levering is ieder geval een prachtige stap richting een sterkere, meer regionale voedselketen.