Aardappelpoten bij maatschap Eindhoven
De dip in het weer van een paar weken geleden heeft plaats gemaakt voor de zon. Nu het land is opgedroogd en de grond is opgewarmd kunnen de akkerbouwers volop los met het poten van aardappelen. Zo ook Sander Eindhoven, die achter zijn boerderij aan de Nieuwebildtdijk bezig is met het poten van zijn aardappelen.
Plan van aanpak
Voordat er gepoot wordt, heeft Sander een plan gemaakt welk aardappelras op welk perceel moet komen. Aardappelen mogen maximaal 1 keer per 3 jaar op een stuk land worden geteeld in verband met ziekten, waaronder aardappelmoeheid (AM). Aardappelmoeheid is een belangrijk probleem in de aardappelteelt en kan zorgen voor flinke opbrengstderving. Om dit te voorkomen worden in de winter alle percelen bemonsterd. De uitslagen worden vervolgens besproken samen met het laboratorium (HLB). Zij adviseren hoe de AM situatie verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door een bepaald resistent ras te telen. “Ik zoek een ras uit dat past
bij het perceel en wissel de rassen zoveel mogelijk”, vertelt Sander.
Meten is weten
Voor het aardappelpoten gebruikt Eindhoven deels eigen pootgoed van de oogst van afgelopen jaar. “Om te bepalen hoeveel kisten ik van elk ras moet bewaren, weeg ik in de winter 100 aardappelen van elk ras om zo het gemiddeld gewicht te berekenen”, vertelt Sander. “Hoeveel aardappelen er per hectare worden gepoot verschilt per ras, gemiddeld 4 tot 5 kisten per hectare.” Om de 15 cm wordt een aardappel in de grond gezet.
Poten
Op de zwaardere percelen wordt er bij maatschap Eindhoven eerst met een rotorkopeg de grond bewerkt. De rotor maakt de grond los en de grote kluiten kapot. Op de lichtere grond is een bewerking met de frontfrees voorop de pootmachine genoeg om de grond fijn te krijgen. De schijven achterop de pootmachine bedekken de aardappel met grond en maken een rug. Sander legt uit dat aardappelen op ruggen worden geteeld voor de watervoorziening en werkbaarheid. “Uit een rug kan een aardappel goed worden gerooid.” Daarnaast kunnen de wortels in de losse grond het beste groeien. Ook warmt de grond op ruggen sneller op, wat de groei bevorderd en de ruggen zorgen dat het overschot aan regenwater sneller van het land loopt.
Opfrezen
Over een paar weken, net voordat de nieuwe aardappelplanten boven de grond komen, worden de ruggen opgehoogd. Dit doet Sander met een zogenoemde ruggenfrees. Deze machine schuift een extra laagje grond op de rug. “Zo krijgt de aardappel meer ruimte om te groeien en wordt tegelijk het onkruid op een mechanische wijze verwijderd”, legt Sander uit.
Opbrengst
“Gemiddeld groeien 7 aardappelen uit de gepote aardappel. Als je 1 hectare poot, heb je in een normaal jaar 6 à 7 ha pootgoed voor het komende jaar. Dit is belangrijk voor de opbouw van je areaal. Bij het poten zet ik graag veel aardappelen per meter, zo worden de poters niet te dik, want bovenmaatse aardappelen gaan tegen aanzienlijk lagere prijs weg”, zegt Sander.
Om tot een goede en kwalitatieve opbrengst te komen wordt er vooraf bemest met kali. Tijdens het poten voegt Sander vloeibare fosfaat toe om de knolzetting te bevorderen. Gedurende het seizoen kijkt hij wat de behoefte is van het gewas en wordt er nog stikstof en kali bij bemest