Ziektebeeld :
Gele sporenhoopjes op het blad. Schimmel zorgt ervoor dat het blad afsterft. Gele roest is een afrijpingsziekten. In het veld ontstaan er gele cirkels (haarden).
Omstandigheden :
Gele roest komt vooral voor in streken met koude en vochtige omstandigheden, gele roest is een koelweer schimmel. Optimale temperatuur voor de ontwikkeling van gele roest ligt tussen 9 en 11 graden bij een hoge luchtvochtigheid. Bladnatperiode van 3 tot 8 uur. Bij lagere/hogere temperaturen ontwikkelt de schimmel zich minder snel.
Bij een milde winter kan er al infectie ontstaan bij temperaturen van meer dan 3 graden. Later in het seizoen, bij hogere temperatuur, wordt bruine roest in de wintertarwe meer zichtbaar.
Een milde winter is vaak een voorbode voor een hogere gele roest druk. Een strenge winter zorgt ervoor dat veel sporen worden gedood.
Fysio’s :
De gele roest fysio veranderen constant. De nieuwe fysio’s worden steeds agressiever en zijn ook actief bij koudere en warmere temperaturen. Elk nieuw fysio krijgt de naam van een graanras.
De laatste jaren zijn het “Benchmark” en “Kalmar” fysio het meest veel voorkomend in Nederland. Daarvoor was het “Warrior” fysio het belangrijkste gele roest fysio in Nederland.
De vatbaarheid verschilt sterk per ras (zie Rassenlijst) en verschilt ook per gele roest fysio.
Ook het stadium waarin het gewas zich bevindt is bepalend. Sommige rassen zijn in een jong stadium vatbaar, terwijl oudere planten dit niet zijn (ouderdom resistentie).
Cyclus :
De schimmel kan alleen overleven op levende plantendelen (obligate parasiet). De schimmel overwintert op opslagplanten of wintergranen (in de vorm van uredosporen of mycelium).
In het seizoen worden de sporen door de wind verspreid. De sporen hoopjes op het blad barsten open en de sporen worden vervolgens met de wind meegevoerd.
Incubatie tijd : 7 – 10 dagen (temp tussen 10 en 15 graden).
Schade : > 50% opbrengstderving.
Gele roest is te bestrijden. Hierbij is het wel van belang dat er goed en snel wordt behandeld om grote haarden te voorkomen. Beijk hier ons advies voor de T1 bestrijding in de wintertarwe: