Een kleurrijke editie: Vergeten groenten
In de vorige editie van de Bildt.nu schreven wij over vlas, een oud gewas dat opnieuw zijn intrede maakt. De kennis van jaren geleden werd weer opgegraven om de teelt tot een succes te leiden. In deze editie twee jonge akkerbouwers die nieuwe teelten proberen op het Bildt.
Afgelopen winter ontstond bij Ewoud de Groot, van Akkerbouwbedrijf de Groot uit St. Jacobiparochie en Jelmer Boomsma, van Boomsma Akkerbouw uit Minnertsga de vraag wat zij naast aardappelen, suikerbieten, uien en granen nog meer konden verbouwen. Door bedrijfsuitbreiding op beide bedrijven was er ruimte voor de teelt van andere/nieuwe gewassen.
Over de dijk
Er werd een lijntje uitgegooid naar Noord-Holland. Daar zit een handelaar die gespecialiseerd is in het telen van vergeten groenten, zoals gekleurde peen en bieten, pastinaak, aardappelen en aardperen. Deze oergroenten vinden hun weg naar restaurants en in luxe salades. Door de unieke vorm, kleur en patroon geven deze groenten extra cachet aan menig gerecht. Deze bijzondere groenten worden door de telers op contract geteeld.
Terug naar Het Bildt
Ewoud en Jelmer hadden beide wel interesse in het telen van deze bijzondere groenten. Er werd besloten om rode en gele bieten (kroten) met mooie ringen en diverse soorten peen (geel en paars) te telen (zie foto’s).
Vervolgens kwamen de vragen over hoe de groenten het beste geteeld konden worden op de Bildtse klei zoals: met wat voor zaaimachine de gewassen moesten worden gezaaid en of er op ruggen moest worden geteeld. Op sommige aspecten hadden de rode bieten overeenkomsten met suikerbieten en de peen met de winterwortels die hier in de buurt worden geteeld. Dat gaf een goede basis.
Met Loonbedrijf Gebr. Drijfhout te St.- Anne werd er geïnvesteerd in een ruggenvrees, zaaimachine, rooimachine en kistenwagens. Zelfs oude machines werden van stal gehaald en opgeknapt.
Tot zover zijn beide heren tevreden over hoe de gewassen zijn gegroeid op de klei en lijken de opbrengsten goed.
Oogsten
De gekleurde bieten zijn nu, half oktober, klaar om geoogst te worden. De tactiek voor het oogsten was nog even een zoektocht, omdat de bieten zonder loof/kruid moeten worden geoogst. Na wat experimenteren is hiervoor een oplossing gevonden.
De bieten worden in kisten gerooid en gaan vervolgens direct op transport naar Noord-Holland. Daar worden ze gewassen en verwerkt of opgeslagen in de koeling. De peen zal eind oktober begin november worden gerooid.
Mochten jullie als lezer deze winter ergens aan tafel zitten en jullie zien deze gekleurde oergroenten voorbij komen. Dan is het zomaar mogelijk dat ze op de Friese klei zijn geteeld door Ewoud of Jelmer!