Junior Traineeship: Een kijkje in de praktijk
Mijn naam is Marte Dokter en ik ben eerstejaarsstudent aan het Van Hall Larenstein, voorheen bekend als de Hogere Landbouwschool in Leeuwarden. Vanuit school hebben wij de mogelijkheid gekregen om stage te lopen bij een agrarisch bedrijf of een bedrijf dat gerelateerd is aan de agrarische sector. De keuze viel voor mij op George Pars Graanhandel te St. Jacobiparochie die agrarische producten verkoopt zoals zaaizaden, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en hierbij advies geeft.
Opleiding
Ik volg de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness, hier word ik opgeleid tot bedrijfskundige in de agri- en foodsector. Vanuit school hebben we verschillende opdrachten gekregen om uit te voeren bij het stagebedrijf. Dit zijn opdrachten die betrekking hebben op verschillende onderdelen binnen het bedrijf, zoals de logistiek, marketing, financiën, kwaliteit en management. Ik heb zoal geholpen bij de distributie van het uienzaad en het proces van de wintergranen in kaart gebracht. Door deze opdrachten in de praktijk te maken heb ik meer inzicht gekregen in wat er allemaal komt kijken binnen een bedrijf.
Klantenreis
Ook heb ik voor George Pars Graanhandel een “Klantenreis” in kaart mogen brengen. Deze reis begint zodra de klant voor het eerst over een product heeft gehoord. Bijvoorbeeld via mond-tot-mondreclame, kennisbijeenkomsten maar het kan ook een bericht zijn op sociale media. Hierbij overweegt de klant welke leverancier hij kiest, de website eventueel bezoekt en mogelijk contact opneemt met een vertegenwoordiger.
Hiervoor heb ik een enquête gemaakt en deze onder de klanten verspreidt om inzicht te krijgen in de keuzes die de klanten van George Pars Graanhandel maken om een bestelling bij het bedrijf te doen. Door te focussen op klantenservice, productkennis en betrouwbaarheid is het streven om een tevreden klant te krijgen. Dit geeft positieve mond-tot-mondreclame.
Bemestingsplan
Naast het uitvoeren van deze opdrachten ben ik op pad geweest met teeltadviseur Klaas de Boer en heb ik verschillende klantgesprek bijgewoond. Zo wordt er voor het teeltseizoen begint een bemestingsplan opgesteld samen met de teler. In deze plannen wordt berekend wat er nodig is om het gewas optimaal te laten groeien. Hierbij wordt een plan gemaakt voor de voeding, zoals meststoffen en welke gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn het gewas gezond te houden. Tegelijkertijd wordt er rekening gehouden met milieubescherming, kostenbeheersing en naleving van wettelijke voorschriften.
Optimaal advies
Gedurende het teeltseizoen zijn de adviseurs veel buiten om op het land de gewassen te observeren en deskundig advies te geven. Bijvoorbeeld welke voedingstoffen er per perceel bijdragen om het optimaal te telen, en over het toedienen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen om het gewas gezond te houden. Naast deze adviezen bieden de vertegenwoordigers ook ondersteuning op het gebied van duurzame landbouwpraktijken, technologische innovatie en kwaliteitscontrole.