Oogsttijd: Update graanoogst
Het weer zit dit jaar nog niet altijd mee voor de landbouw. Ook de granen hadden de laatste maanden erg te lijden onder de weersomstandigheden. Na een droge voorzomer leek het enkele weken geleden soms wel herfst. Eerst storm Poly en daarna weken met nat weer. Het geduld van de boeren die graag hun rijpe granen wilden oogsten werd aardig op de proef gesteld.
Seizoen
Afgelopen najaar werden de wintergranen onder goede omstandigheden gezaaid. De mooie voorzomer zorgde dat de granen vroeg rijp waren. Daarna kwam echter storm Poly begin juli, waardoor een deel van de granen “legerden” (plat waaiden). In eerste instantie is dit niet heel schadelijk, maar door de regen die volgde gaf dit soms toch problemen.
De rijpe granen die zijn gelegerd zijn onder vochtige omstandigheden gevoeliger voor “schot”. Bij schot begint het graan in de aar te kiemen, dit gebeurd wanneer de korrels gedurende lange periodes vochtig zijn. Het soortelijk gewicht daalt hierdoor, wat zorgt voor een slechtere kwaliteit van de granen. In verhouding met de rest van Nederland viel het aantal percelen met schot en lagere opbrengsten op het Bildt mee.
Oogst
Tweede helft juli waren de eerste granen rijp, echter was het steeds te nat om de granen te oogsten. De voorkeur heeft om de granen rond de 15% vocht te oogsten (85% droge stof), bij 15% vocht zijn de granen goed bewaarbaar. In de regenachtige weken lag het vocht veel hoger (>25%). Vanaf tweede week augustus werd het droger, waardoor de graanoogst losbarstte.
Binnen twee weken is bijna alle wintertarwe binnengebracht. Uiteindelijk werden de granen vrij droog (14 – 16%) en van goede kwaliteit geoogst. Het is voor de telers elke dag weer afwachten wat het vochtpercentage is. ‘s Ochtends vroeg zijn de granen vaak natter door de dauw. Gedurende de dag afhankelijk van de zon en de wind worden de granen weer droger. Bij ontvangst in St. Jacob wordt het vocht en soortelijk gewicht gemeten door middel van een monster.
Op de topdag kwamen meer dan 200 kiepers tarwe in St. Jacobiparochie binnen en 50 kiepers bij ons innamepunt bij Van Gunst in Hallum. Alle granen worden opgeslagen in onze loodsen in St. Jacobiparochie en in de opslag bij Fokkema Farming in Slappeterp.
Poldergraan
Ook bij onze collega’s van Poldergraan in Biddinghuizen is de afgelopen weken volle bak geoogst. De wintertarwe is in Flevoland vaak wat eerder rijp dan in Friesland (ca. 10 dagen). Bij Poldergraan waren ze dan ook eerder gestart met oogsten, echter door het wisselvallige weer verspreide de oogst daar meer. Waardoor wij uiteindelijk bijna tegelijk klaar waren.
Zomergranen
Nu alle wintergranen binnen zijn, is het alleen nog wachten op de zomergranen. Deze zijn later rijp, doordat ze later zijn gezaaid (feb-april). Als het weer meezit hopen wij deze vanaf komende week binnen te krijgen.