Mooie oranje wortelen van de Bildtse klei
Winterwortels
De winterwortels van Joostema zijn eind mei gezaaid. Voor het zaaien houden ze de weersvoorspellingen goed in de gaten. “De bodemtemperatuur moet goed zijn en er moet wel wat lichte regen in de voorspelling zitten. Het fijne zaad heeft vocht nodig om te kiemen en door de boven korst van de rug te komen”, legt Bram Joostema uit.
Rechte peen
De kunst van de wortelteelt zit hem ook in het telen van rechte wortels. Kromme peen of met vertakkingen verkopen niet en zijn alleen geschikt voor voer. “Voor rechte wortels is het belangrijk dat de grond goed los is en er genoeg lucht in de rug zit. Dit is ook de reden dat wortelen op ruggen worden geteeld. Het is belangrijk dat de wortel vanaf het begin geleidelijk aan genoeg voedingstoffen krijgt zoals Kali, Stikstof, Mangaan en Magnesium. Dit samen met wat liefde, geluk en nog diverse andere spore elementen kan dit mooie rechte, diep oranje wortelen opleveren.”
“In principe zijn wortels een gezond gewas”, vertelt Bram. “Er hoeven in verhouding tot andere gewassen niet veel gewasbescherming te worden gebruikt.” Bram ziet het als uitdaging om zijn gewassen zo gezond mogelijk te telen en is daarom ook zeer bewust bezig met de teelten. Hij probeert zo weinig mogelijk gewasbescherming en meststoffen te gebruiken en zoveel mogelijk voeding op maat. Voor enkele gewassen is Joostema ook Europgap, PlanetProof en Grasp gecertificeerd.
Oogstrijp
Bram haalt een bosje wortelen uit de grond. “Deze zijn klaar om te rooien. De punt aan de onderkant van de wortels begint af te bollen”, zegt Bram. Bij de oogst is het van belang genoeg grond mee te rooien. Dit voorkomt uitdroging en zorgt dat de wortelen langer bewaard kunnen worden. Om peen goed te bewaren is het van belang dat tijdens de oogst de temperatuur ook wat kouder is, zodat de overgang van het perceel naar de koelcel (4 graden) niet te groot is.
Wortel rooien
Deze week worden de wortelen geoogst. Het rooien van de peen wordt door een collega akkerbouwer gedaan met een klembandrooier. Bij het rooien worden de wortelen aan het loof uit de grond getrokken. Boven een dwarsband wordt het loof eraf geknipt en worden de wortelen rechtstreeks in kisten gerooid. “Bij een goede opbrengst kunnen er wel 100 tot 150 kisten van een hectare komen.” De kisten worden met speciale kistenwagens naar het erf gereden waar twee medewerkers met de heftruck de kisten van en op de karren zetten en de vrachtauto’s laden.
De wortels slaat Joostema niet zelf op. Enkele maanden geleden zijn ze verkocht aan een spoelbedrijf. De koper zorgt voor kisten en het transport. Het is wel goed afstemmen met de oogst, want er moeten tijdens het rooien wel steeds genoeg kisten staan. De koper spoelt een deel van de wortelen schoon om het tarra percentage en de kilo’s te bepalen. Meestal spoel je tussen de 500 en 700 kg wortelen uit een kist.
De meeste wortelen zijn bestemd voor de Duitse markt. Wortelen van de Friese klei zijn gewild vanwege de mooie oranje kleur. Ook Ozosnel, het paard van Sinterklaas, is dol op deze lekkere peen!