Topdrukte in St Jacob met de graanoogst
De afgelopen weken zijn de granen en graszaden geoogst. Voor George Pars Graanhandel een drukke tijd. Door de mooie weersomstandigheden was het een snelle en vroege oogst. Half juli werd er begonnen met de wintergerst en graszaad oogst. De afgelopen weken werd er volop geoogst in de wintertarwe, zomertarwe en zomergerst.
Graszaad
Enkele klanten van Pars telen graszaad. Bij de teelt van graszaad wordt gras vermeerderd door het gras in bloei te laten komen en vervolgens de zaden te oogsten. Jelte Pars doet de begeleiding van de graszaadteelt. Het oogsten gebeurd door het gras eerst te maaien (op zwad leggen), en vervolgens na circa een week te dorsen. Bij het dorsen worden de zaden van het hooi gescheiden.
Het graszaad wordt op contract geteeld van erkende zaadleveranciers. Deze nemen het graszaad na de oogst in. Een goede kwaliteit is erg belangrijk. Daarom wordt tijdens de teelt en na de oogst de kwaliteit uitvoerig onderzocht door de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst). Dit seizoen is de oogst van het graszaad goed verlopen met goede opbrengsten en mooie omstandigheden.
De geoogst graszaden worden weer gebruikt als zaaizaad voor uw gazon of voor voedergras voor de veehouderij.
Tarwe en gerst
Het grootste deel van de tarwe kwam twee weken geleden binnen tijdens het hete weer. De telers oogsten de granen met combines en brengen het met kiepers bij Pars. Meestal word er rond de middag gestart met dorsen, omdat de granen in de ochtend nog vochtig zijn van de dauw.
Bij Pars worden alle kiepers gewogen en bemonsterd. Van al deze monsters wordt het vochtgehalte en hectolitergewicht gemeten. Bij te vochtig graan moeten de granen worden gedroogd. Door het droge weer is het meeste graan dit jaar mooi droog geoogst met +/-15% vocht (85% droge stof).
Opbrengsten
Ook de opbrengsten van zowel de tarwe als gerst zijn dit jaar erg hoog, met ongeveer 10.000 kg per hectare. Door het mooie voorjaar waren de omstandigheden erg goed voor de granen. Naast de goede opbrengst is de prijs dit jaar ook erg hoog. Met een prijs die meer dan 50% hoger ligt dan een jaar geleden. Deze prijsstijging is voornamelijk veroorzaakt door de situatie in Oekraïne.
Opslag
De granen worden grotendeels opgeslagen bij Pars in St. Jacobiparochie, waar ca 20.000 ton wordt opgeslagen. Met heftrucks en grote schepbakken worden de granen naar binnen geschept. Een warme klus dit jaar. De granen worden vervolgens belucht om het product te koelen/drogen en te laten besterven.
Naast de opslag in st. Jacobiparochie wordt er ook tarwe opgeslagen bij Fokkema Farming in Slappeterp en Poldergraan in Biddinghuizen. Al deze granen worden vervolgens het jaar rond verkocht aan veehouders, veevoerfabrieken en de maalindustrie.