Ritnaalden zijn de larven van kniptorren. Ze voeden zich met organisch materiaal. Ritnaalden leven meestal vier jaar in de grond, dan verpoppen ze zich. Uit de poppen komen in het voorjaar kniptorren tevoorschijn. Deze torren leven een paar maanden en leggen hun eitjes in graan en gras.
Ritnaalden zijn vooral schadelijk in aardappelen wanneer die geteeld worden tot maximaal vier jaar na gras of graan. Om te voorkomen dat kniptorren eitjes afzetten (zonder eitjes komen er geen ritnaalden) is een bestrijding op het juiste moment van groot belang. Hiervoor is monitoring noodzakelijk!
Met feromoonvallen van de Groene Vlieg zijn kniptorren goed te vangen. De Groene Vlieg zorgt voor het plaatsen en de wekelijkse controle van de vallen. Dit gebeurt vanaf half april (start uiterlijk week 17) tot uiterlijk half juli. Klanten krijgen wekelijks een melding of bestrijding van de kniptorren nodig is. Meestal is er maar één bestrijding per seizoen nodig. Controles na een bestrijding tonen aan of de bestrijding het gewenste effect heeft gehad. Wat betreft de aantallen kniptorren kunnen er grote verschillen tussen verschillende percelen zijn. Het is dan ook belangrijk om elk veld apart te monitoren.
De Groene Vlieg verzorgt de monitoring met zelf ontwikkelde feromoonvallen. Als teler heeft u er geen werk van en u ontvangt wekelijks een melding of er een bestrijding nodig is. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met George Jelte Marra (g.marra@hlbbv.nl / 06-55000577). Neem contact met ons op voor meer informatie over de kosten.