Op bezoek bij Fa. Polstra: Hoe staat het met de Bildtse aardappelen?
De Bildtse klei wordt gezien als een van de beste gronden van Nederland voor het verbouwen pootaardappelen. De rijke zeeklei bevat veel voedingsstoffen en de ligging aan de Waddenzee zorgt voor een mild klimaat en lagere ziektedruk. Dit maakt Het Bildt ideaal voor de teelt van hoogwaardig pootgoed.
Inhaalslag
Het heeft even geduurd maar de meeste aardappelplanten zijn inmiddels boven. Verstopt achter de zeedijk van de Koedijk is een van de boerderijen van Firma Polstra te vinden. Op 30 april hadden de Polstra’s alle aardappelen in de grond. Na een trage start schoten de aardappelen door het mooie weer de afgelopen weken de grond uit. “It broest de grond út” aldus Henk.
Echt vakwerk
Het telen van pootaardappelen is specialistisch werk. Een belangrijke fase in de teelt is het selecteren van de aardappelen. Hierbij wordt gezocht naar zieke planten (o.a virus, bacteria) of andere afwijkingen. Daarom zult u de komende weken weer regelmatig karretjes door de aardappelvelden zien rijden. Als het gewas klein is zoals nu is er nog goed door heen te komen, maar straks als de planten groter zijn loopt het een stuk lastiger.
Aan het blad van de aardappelplanten zijn zieke planten te herkennen. Dit is geen gemakkelijke taak, aangezien er vele verschillende ziektes zijn en er soms maar minuscule veranderingen in het blad te zien zijn. Echt vakwerk dus waarvoor nauwkeurigheid en een scherp oog nodig is. “Na ongeveer 5 jaar krijg je het pas echt onder de knie” volgens Tjeerd.
De zieke planten worden eruit gehaald om het gewas zo zuiver mogelijk te houden. Alle aardappelen zijn verdeeld in klassen om de kwaliteit aan te duiden. Als er te veel zieke planten in een perceel zitten kunnen de aardappelen in klasse worden teruggezet. Dit wordt gecontroleerd door de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst). De boeren willen een terugzet in klasse absoluut voorkomen, want een lagere klasse betekent een lagere kwaliteit en een lagere prijs.
Selectieteam
Vanaf deze week zullen de Polstra’s starten met het selecteren van de aardappelen. Ze selecteren op de foto een stuk pootaardappelen van het ras Spunta. “Maximaal één keer in de drie jaar mogen er aardappelen op een stuk land staan, dit om bodemziektes te voorkomen” vertelt Tjeerd. Bijna alle pootaardappelen van Polstra gaan naar het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. “De meeste aardappelen van ons gaan naar Algerije”.
Bij Firma Polstra hebben ze een heel selectieteam voor het selecteren van de aardappelen. Meestal selecteren ze met z’n vieren. Het team bestaat uit Henk, Tjeerd, Sander en Piet. Hiernaast assisteren Sjouke en Sybe van AB Vakwerk bij het selecteren. De helft van de hectares selecteren ze dan zelf en de andere helft wordt door AB gedaan. Ongeveer een keer in de twee weken gaan ze door ieder perceel aardappelen. “Hoe vaak wij door de aardappels gaan verschilt, dit hangt af van de hoeveel zieke planten wij vinden”.
Vergroenen
De akkerbouw sector staat onder een vergrootglas en er verandert veel. “Het is moeilijk om 5 tot 10 jaar veruit te plannen” zegt Tjeerd. In de toekomst zullen we met minder gewasbescherming moeten werken, daar zijn ze bij Polstra al druk mee bezig. Zo worden de aardappelen behandeld met Aloé Leaf (van Aloë Vera) tijdens de bewaring voor een hogere opbrengst en worden er bij het poten van de aardappelen (goede) bacteriën gebruikt die de planten gezond houden en de wortelgroei te stimuleren.